Γράφει η coach / σύμβουλος ψυχικής υγείας Niki Anandi Koulouri

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το stress όταν βιώνουμε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης 

και νιώθουμε ότι δοκιμαζόμαστε ψυχικά;

Στα τρία άρθρα που θα βρείτε στους συνδέσμους λίγο πιο κάτω, παρουσιάζονται κάποιες απλές πρακτικές, τεχνικές αναπνοής και ενσυνειδητότητας, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν, όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά να πετύχουμε την ψυχική μας ισορροπία και ευκινησία, βλέποντας αν όχι με θετικό τρόπο αυτό που συμβαίνει, τουλάχιστον μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. 

Οι τεχνικές αυτές παρουσιάστηκαν από τη ψυχολόγο Νινέττα Αρώνη, η οποία ήταν καλεσμένη στο διαδικτυακό σεμινάριο ‘Ψυχική Ανθεκτικότητα και Διαχείριση Stress’ το οποίο διοργανώθηκε από την coach/ σύμβουλο ψυχικής υγείας Niki Anandi Koulouri και την 4peoplematters στις 30 Μαρτίου και στις 6 Απριλίου 2020. 

Το διαδικτυακό σεμινάριο ‘Ψυχική Ανθεκτικότητα και Διαχείριση Stress’ το οποίο διήρκησε συνολικά 6 ώρες για κάθε μια από τις δύο ομάδες συμμετεχόντων προσφέρθηκε δωρεάν στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο εξαιτίας της κατάστασης που αντιμετωπίζαμε στον πλανήτη με τον #covid19.

Σύμφωνα με την κβαντική φυσική προκειμένου να ελέγξουμε τη ψυχική μας ανθεκτικότητα χρειαζόμαστε:

1. Να έχουμε εστιασμένη πρόθεση προς την αλλαγή, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο πεδίο συχνοτήτων, τα κατάλληλα εκείνα κύματα που μπορούν να μας οδηγήσουν στην αλλαγή, μεταμόρφωση.
Δηλαδή, προκειμένου να επιφέρουμε μια αλλαγή στη ζωή μας σχετικά με μια κατάσταση, η οποία δε μας εξυπηρετεί, είναι σημαντικό να είμαστε αποφασισμένοι για αυτήν την αλλαγή, τόσο με δέσμευση όσο και με εστίαση για τη δράση μας προς αυτήν την αλλαγή.

2. Να εστιάσουμε τη δράση μας στις κατάλληλες εκείνες ασκήσεις οι οποίες μας βοηθούν να δραστηριοποιούμε προς αυτήν την αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται τα κύματα προς αυτήν, τη νέα κατεύθυνση.

Στη δημιουργία του στρες ουσιαστικό ρόλο παίζει ο τρόπος σκέψης μας, ο οποίος επηρεάζεται από 3 παράγοντες: τον κύριο πυρήνα πεποιθήσεών μας, τις αυτόματες σκέψεις μας (ή παγίδες σκέψεις) και το επεξηγηματικό μας στυλ (για πρώτη φορά αναφέρθηκαν σε αυτό το 1995, οι Gregory McClellan Buchanan και Martin Seligman στο βιβλίο τους Explanatory Style).

Για να αλλάξουμε τη συνθήκη σκέψης που προκαλεί το στρες που βιώνουμε, χρειάζεται:
1.    Να επιθυμούμε διακαώς να αλλάξει η συνθήκη που προκαλεί το στρες, να αλλάξουμε τον εσωτερικό μας σαμποτέρ, το σημείο εκείνο της αντίστασης.
2.    Να αποδεχτούμε αυτό που συμβαίνει, παρατηρώντας το μέρος του εαυτού που βολεύεται και αντιστέκεται στην αλλαγή, καθώς φοβάται το άγνωστο και πιστεύει πως αν μείνει στο σημείο που είναι θα είναι πιο ασφαλή και προστατευμένο.
3.    Να μπούμε στη δράση, αξιοποιώντας τις κατάλληλες ασκήσεις / τεχνικές και συγχρόνως να εστιάζουμε σε λύσεις.

Οι ασκήσεις που προτείνονται μας βοηθούν να εστιάσουμε στο εδώ και τώρα – στην παρούσα στιγμή – να βάλουμε σε μια υγιή απόσταση τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα στρες που βιώνουμε και συγχρόνως να προετοιμαστούμε για μια υγιή ενεργό δράση.

Πρωταρχικό βήμα για να διαχειριστούμε μια στρεσογόνα κατάσταση είναι να έχουμε επίγνωση σχετικά με το που βρισκόμαστε τη δεδομένη στιγμή. Να αντιληφθούμε τι κάνουμε καλά και τι μας εμποδίζει στο να είμαστε ψυχικά ανθεκτικοί και ευκίνητοι. Μερικές ερωτήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτήν την επίγνωση είναι οι ακόλουθες:

  • Πως αντιδρώ όταν αντιμετωπίζω δυσκολίες και αντιξοότητες στη ζωή μου;
  • Ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα μου που βγαίνουν στην επιφάνεια, κάθε φορά που αντιμετωπίζω δυσκολίες και αντιξοότητες;
  • Τι μπορώ να μάθω για μένα, προκειμένου να διαχειριστώ αποτελεσματικά αυτό που συμβαίνει αυτή τη δεδομένη στιγμή;

Όσο πιο πολύ εξασκούμαστε σε αυτές τις πρακτικές που προτείνονται παρακάτω, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η σύνδεση των νευρώνων που σχετίζονται με αυτή τη νέα συνήθεια – νευροδιαδρομή στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που βιώνουμε στρες να κατευθυνόμαστε αυτοματοποιημένα στην εφαρμογή αυτών των ασκήσεων, οι οποίες έχουν ‘γίνει κτήμα μας’. Έτσι κερδίζουμε χρόνο σε σχέση με το παρελθόν, προκειμένου να ανακτήσουμε την εσωτερική μας ηρεμία, αυτοκυριαρχία και ικανότητα αυτοδιαχείρισης.

Όπως αναφέρει η Bonnie Benard στο βιβλίο της  ‘Resiliency: What we have learned‘, η οποία ερευνά θέματα σχετικά με την ψυχική ανθεκτικότητα:

‘Όλοι οι άνθρωποι έχουν μία εσωτερική αναπτυξιακή σοφία.’

Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να συνδεθούμε με αυτήν την σοφία και να την καλλιεργούμε συστηματικά. Εξάλλου, για την εγγενή μας σοφία έχουν μιλήσει πνευματικοί δάσκαλοι, σοφοί όλων των εποχών. Αυτή η στάση ζωής, δηλαδή η σύνδεσή μας με την εγγενή μας σοφία, είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την ανάπτυξη και βελτίωση της ψυχικής μας ανθεκτικότητας.

Διαβάστε για τις πρακτικές που προτείνονται στα 3 άρθρα:

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες μέσα από απλές τεχνικές αναπνοής και ενσυνειδητότητας – Μέρος 1ο

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες μέσα από απλές τεχνικές αναπνοής και ενσυνειδητότητας – Μέρος 2ο

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες και να πετύχουμε εξισορρόπηση της νευρολογικής αποδιοργάνωσης μέσα από δύο μεθόδους

Μπορείτε να γράψετε τα σχόλιά σας και να μας δώσατε ανατροφοδότηση σχετικά με το πως λειτούργησαν σε εσάς οι πρακτικές που προτείνονται, γράφοντάς μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: contact@4peoplematters.com. Θα χαρούμε να λάβουμε νέα σας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα σεμινάριά μας και λάβετε πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την αυτογνωσία/προσωπική ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα, τις σχέσεις, το Εννεάγραμμα.

Έχει γίνει η εγγραφή σας με επιτυχία! Θα σας αποσταλεί email για επιβεβαίωση. Ευχαριστούμε πολύ!