Γράφει η coach / σύμβουλος ψυχικής υγείας Niki Anandi Koulouri

Η θεραπευτική προσέγγιση EFT (Emotional Freedom Techniques) είναι μια μέθοδος αυτοβοήθειας σώματος και νου. Αποκαλείται και ως Tapping.

Αναπτύχτηκε από τον μηχανικό Γκάρι Κρέγκ το 1995, ο οποίος αφού εκπαιδεύτηκε στο TFT (Θεραπεία Πεδίου Σκέψης) από τον δημιουργό του, Ρότζερ Κάλαχαν (κλινικό ψυχολόγο), το μελέτησε προσεκτικά, πειραματίστηκε και απλοποίησε την τότε διαδικασία.

To EFT μπορεί να περιγραφεί ως ψυχολογικός βελονισμός, καθώς αξιοποιεί τους ίδιους ενεργειακούς μεσημβρινούς που χρησιμοποιεί ο παραδοσιακός βελονισμός για την ίαση φυσικών και συναισθηματικών νόσων, χωρίς όμως την παρεμβολή βελόνων. 

Βασίζεται στη θεωρία της θεμελιώδους αρχής ότι ‘Όλα τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούνται από μια έλλειψη ισορροπίας στο ενεργειακό σύστημα του σώματος.’ Ο άνθρωπος εκτός από το φυσικό του σώμα, διαθέτει και ένα περίπλοκο ενεργειακό σύστημα το οποίο παίρνει ενέργεια από την ηλεκτρική διέργεση που συντελείται σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο. Το ενεργειακό μας σύστημα είναι το κλειδί για όλες τις αναταραχές που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Όταν η συναισθηματική μας ζωή δεν είναι ισορροπημένη βιώνουμε αναταραχές. Αυτό θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε σαν ένα αυτοκίνητο το οποίο χρειάζεται επειγόντως χρονισμό στον κινητήρα του. 

Η προσέγγιση EFT είναι αποτελεσματική σε θέματα που αφορούν: ανησυχία και κρίση πανικού, φόβοι και φοβίες, κατάθλιψη και λύπη, διαχείριση stress, ανησυχία για την απόδοση, τραυματικές εμπειρίες και Μετατραυματικό στρες (Post – Traumatic Stress Disorder/ PTSD), διαχείριση θυμού, πένθος, εθισμούς, διαχείριση / απελευθέρωση βάρους, μεγάλα διαστήματα ενοχής και ντροπής, αναβλητικότητα, θέματα σχέσεων, αναπνευστικές δυσκολίες κ.α

Σήμερα υπάρχουν πολλές σχολές και παραλλαγές του EFT.

Με τη μέθοδο EFT χτυπάμε απαλά με τα δάχτυλά μας συγκεκριμένα σημεία στο χέρι, στο πρόσωπο, στο σώμα (τα οποία είναι σημεία βελονισμού) εστιάζοντας σε ένα θέμα το οποίο επιζητούμε να επιλύσουμε.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το EFT είτε για να απελευθερώσουμε, μεταμορφώσουμε συναισθήματα που μας προκαλούν και επηρεάζουν αρνητικά τη καθημερινότητά μας, όπως πόνο, θυμό, φόβο, ενοχή, είτε να μεταμορφώσουμε μη επικοδομητικές πεποιθήσεις. Φανταστείτε το σαν ένα τρόπο μου μας βοηθάει να επανακινήσουμε ενεργειακά το σύστημά μας. Καθώς χτυπάμε ελαφριά τα συγκεκριμένα σημεία νιώθουμε καλύτερα, πιο ήρεμοι σε σχέση με το θέμα που μας απασχολεί. Το σώμα, ο νους και τα συναισθήματά μας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και κάθε φορά που κάνουμε στο εαυτό μας EFT μπορούμε να βιώσουμε αυτή τη σύνδεση και την όποια αλλαγή συντελείται.

Τα σημεία tapping σύμφωνα με τον δάσκαλό μου EFT Master Trainer Andy Bryce (ο οποίος έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο Gary Craig) θα τα δείτε στη φωτογραφία.

Περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπευτική προσέγγιση EFT και την έρευνα για τα οφέλη του EFT μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους εδώ:

Η ιστοσελίδα του Gary Craig: https://www.emofree.com/

Άρθρο σχετικά με την επίδραση του EFT στη βιοχημεία του stress: The Effect of Emotional Freedom Techniques (EFT) on Stress Biochemistry: A Randomized Controlled Trial

EFT

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα σεμινάριά μας και λάβετε πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την αυτογνωσία/προσωπική ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα, τις σχέσεις, το Εννεάγραμμα.

Έχει γίνει η εγγραφή σας με επιτυχία! Θα σας αποσταλεί email για επιβεβαίωση. Ευχαριστούμε πολύ!