Γράφει η Δήμητρα Μονοκρούσο, Mental Imagery Practitioner

Πολλοί παρουσιαστές, ομιλητές, εισηγητές, εκπαιδευτές και καλλιτέχνες συχνά βιώνουν συναισθήματα άγχους και φόβου, προτού εμφανιστούν ενώπιον ενός ακροατηρίου. Ο καθένας από εμάς βιώνει αυτά τα συναισθήματα σε διαφορετικές εντάσεις.

Αυτά τα συναισθήματα είναι προϊόν αυτο-αμφισβήτησης. Συχνά, όταν αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας, φοβόμαστε ότι θα χάσουμε κάτι πολύτιμο και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θέλουν οι άλλοι από εμάς, για να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε για να ανταμειφθούμε. Αυτή η αυτο-αμφισβήτηση και η αγωνία μας μας αποδυναμώνει.

Η παρακάτω άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε σίγουροι και δυνατοί με τον εαυτό και συγχρόνως ανοιχτοί και με ενσυναίσθηση στην επικοινωνία σας με το κοινό.

Άσκηση Νοερής Απεικόνισης

Πρώτα θέσε την πρόθεσή σου

Για παράδειγμα: ‘Να μεταμορφώσω το άγχος και την αγωνία πριν από μια ομιλία, παρουσίαση ή παράσταση.’

Μετά, κάθισε με ίσια την πλάτη σε μια καρέκλα, χωρίς να σταυρώνεις χέρια και πόδια και κλείσε τα μάτια. Ξεκίνα με μια εκπνοή αργή από το στόμα και με μια κανονική εισπνοή από τη μύτη. Μετά από μερικούς κύκλους εκπνοών από το στόμα και εισπνοών από τη μύτη:

Δες, νιώσε και αφουγκράσου ότι ανεβαίνεις σε μια σκηνή ή πλατφόρμα για να δώσεις μια ομιλία, μια παρουσίαση ή μια παράσταση μπροστά σε κοινό. 
Ανακάλεσε ή νιώσε το ψυχαναγκαστικό συναίσθημα της αγωνίας και του άγχους που πυροδοτείται μέσα σου όταν είναι να εμφανιστείς και να μιλήσεις δημόσια.

Με μια αργή εκπνοή από το στόμα…

Περισσότερα για την άσκηση θα βρείτε στο σύνδεσμο εδώ:

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα σεμινάριά μας και λάβετε πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την αυτογνωσία/προσωπική ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα, τις σχέσεις, το Εννεάγραμμα.

Έχει γίνει η εγγραφή σας με επιτυχία! Θα σας αποσταλεί email για επιβεβαίωση. Ευχαριστούμε πολύ!