Γράφει η coach / σύμβουλος ψυχικής υγείας Niki Anandi Koulouri

Η ιστορία του κλειδαρά – Μια ιστορία για το Εννεάγραμμα – Εισαγωγή

Η ιστορία του κλειδαρά είναι μια ιστορία των Σούφι, η οποία αναφέρεται στο βιβλίο του Indries Shah , ‘Thinkers of The East‘.  Αξιοποιείται στο βιβλίο των Don Richard Riso και Russ Hudson‘The Wisdom of the Enneagram’ ως παραλληλισμός για την αξία του Εννεάγραμματος..

Η ιστορία του κλειδαρά

Ο κλειδαράς στη φυλακή

Κάποτε ζούσε ένας μεταλλουργός, ένας κλειδαράς, ο οποίος κατηγορήθηκε άδικα για κάποιο έγκλημα και καταδικάστηκε να ζει  σε μια σκοτεινή φυλακή. Η γυναίκα του, τον αγαπούσε πολύ, και πήγε στον βασιλιά. Τον ικέτεψε να της επιτρέψει να δώσει στον άνδρα της ένα χαλάκι προσευχής, ώστε να μπορεί κάθε μέρα να κάνει τις πέντε του μετάνοιες. Ο βασιλιάς επέτρεψε στην γυναίκα να δώσει στον άνδρα της το χαλάκι της προσευχής. Και έτσι ο κλειδαράς χάρηκε πάρα πολύ, καθώς θα μπορούσε να κάνει τις μετάνοιές του καθημερινά.

Ο κλειδαράς συνειδητοποίησε την αλήθεια

Μετά από χρόνια ο φυλακισμένος κλειδαράς δραπέτευσε από τη φυλακή και οι άνθρωποι τον ρωτούσαν πως τα κατάφερε. Ο ίδιος εξηγούσε πως καθώς ήταν στη φυλακή, είδε ακριβώς αυτό που ήταν ‘κάτω από τη μύτη του’.  Η γυναίκα του είχε υφάνει πάνω στο χαλί της προσευχής το σχήμα της κλειδαριάς που τον κρατούσε φυλακισμένο. Ο κλειδαράς συνειδητοποίησε πως όλες οι πληροφορίες που χρειαζόταν για να δραπετεύσει τις είχε στην κατοχή του. Έτσι, άρχισε να πιάνει φιλίες με τους φύλακες με σκοπό να τους πείσει να συνεργαστούν μαζί του. Καθώς οι φύλακες ένιωθαν και οι ίδιοι πως βρίσκονταν στη φυλακή, αλλά δεν μπορούσαν να δραπετεύσουν, πείστηκαν από τον κλειδαρά. Ευθύς αμέσως, ο κλειδαράς με τους φύλακες έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Οι φύλακες έφερναν κομμάτια μέταλλο στον κλειδαρά, αυτός έφτιαχνε χρήσιμα αντικείμενα. Με την σειρά τους οι φύλακες πουλούσαν τα αντικείμενα στην αγορά για να συγκεντρώσουν πόρους για την απόδρασή τους. Επιπλέον, ο κλειδαράς έφτιαξε ένα κλειδί με το πιο γερό κομμάτι μέταλλο που του έφεραν οι φύλακες.

Ο κλειδαράς δραπέτευσε

Μια νύχτα, όταν όλα ήταν έτοιμα,  όλοι μαζί ξεκλείδωσαν τη φυλακή και δραπέτευσαν. Το χαλάκι της προσευχής το άφησαν πίσω, ώστε να το βρει κάποιος άλλος φυλακισμένος. Ο κλειδαράς έζησε ξανά με τη γυναίκα του, οι πρώην φύλακές του έγιναν καλοί του φίλοι και έζησαν όλοι καλά.

Η ιστορία του κλειδαρά και ο παραλληλισμός με το Εννεάγραμμα

Οι Don Richard Riso και Russ Hudson παραλληλίζουν την κλειδαριά με την προσωπικότητά μας. Παραλληλίζουν το χαλί της προσευχής με το Εννεάγραμμα. Τέλος, παραλληλίζουν το κλειδί που έφτιαξε ο κλειδαράς με την εργασία που χρειάζεται να κάνει ο καθένας από εμάς με τον εαυτό του.

Αν και, η γυναίκα φέρνει το χαλί στον κλειδαρά, δηλαδή το Εννεάγραμμα, ο κλειδαράς χρειάζεται να βρει τα εργαλεία για να αποδράσει. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να φτιάξει κάτι χρήσιμο για τους φύλακές του.

Δεν μπορεί να δραπετεύσει μόνος του και επιπλέον χρειάζεται να δώσει κάτι. Το σημαντικό είναι πως παρόλο που προσευχόταν για να αποκτήσει πάλι την ελευθερία του, το μέσον για την ελευθερία του ήταν ‘κάτω από την μύτη του’.

Όμως, μόνο όταν ήταν έτοιμος, δηλαδή όταν αφυπνίστηκε, είδε το σχήμα της κλειδαριάς στο χαλάκι. Τότε κατανόησε τι σημαίνει και προχώρησε στο πλάνο για να αποδράσει.

Λίγα λόγια για το Εννεάγραμμα

Το Εννεάγραμμα μας βοηθάει να αποκαλύψουμε σε ποιο κουτί ανήκουν τα ασυνείδητα πρότυπα που έχουμε. Μας βοηθάει να δούμε με σαφήνεια τις αυτοματοποιημένες συνήθειές μας, τις προσκολλήσεις και ψευδαισθήσεις μας που μας αποξενώνουν από την Αληθινή μας Φύση και και μας εμποδίζουν να δούμε αυτό που βρίσκεται ‘κάτω από τη μύτη μας’ και μέσα στην Ουσία μας.

‘Ο πραγματικός εαυτός μας είναι το πνεύμα, κι όχι αυτή η φυσική φιγούρα που μπορεί κανείς να δείξει με το δάχτυλό του. ‘ Κικέρων

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα σεμινάριά μας και λάβετε πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την αυτογνωσία/προσωπική ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα, τις σχέσεις, το Εννεάγραμμα.

Έχει γίνει η εγγραφή σας με επιτυχία! Θα σας αποσταλεί email για επιβεβαίωση. Ευχαριστούμε πολύ!